Clements logo

Model Baarda

Heb jij een groeiende organisatie die graag wendbaar wil worden, of de wendbaarheid niet wil kwijtraken bij het groeien? Kies er dan voor om het Baarda Model te implementeren als eerlijke en transparante beloningsvorm voor je werknemers.
usps
Gecertificeerd Partner Bureau Baarda
usps
Meer dan 20 jaar ervaring
usps
12 weken traject
 • usps
  Gecertificeerd Partner Bureau Baarda
 • usps
  We doen het samen
 • usps
  Daarna kun jij het zelf
Clements helpt je bedrijf groeien

Groei komt centraal te staan

Model Baarda biedt dé oplossing om te transformeren naar een vitale organisatie. Het waardeert niet de functies, maar juist de werknemers als individu. Het helpt de intrinsieke motivatie en het werkplezier te verhogen, waardoor jouw organisatie succesvoller wordt. Wil jij weten of Model Baarda bij jouw organisatie past? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!
5/5 klanttevredenheid - bekijk reviews

Wat is Model Baarda?

Model Baarda is een model dat de toegevoegde waarde van individuele medewerkers in kaart brengt en dit omzet in een modern en transparant beloningssysteem. Het model is bedacht door Rolf Baarda als instrument voor leidinggevenden om hun afdeling precies in te richten naar de verschillen in talent. Medewerkers worden bij het Baarda Model ingedeeld in acht rollen.
Deze universele rollen maken het mogelijk om werknemers individu- en resultaatgericht te belonen. Ze zijn voor iedereen herkenbaar, waardoor ze gemakkelijk worden geaccepteerd door zowel medewerkers als leidinggevenden.
Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Het implementeren van het Baarda model

Het is belangrijk om te weten dat Model Baarda een overzichtelijk en goed afgebakend project is, met duidelijk gedefinieerde stappen en tijdslijnen. Model Baarda bestaat uit vier verschillende stappen die wij gedurende onze samenwerking gaan doorlopen. Hieronder leg ik graag uit hoe wij stap voor stap Model Baarda implementeren in jouw organisatie:
Ontwikkeling | Clements

1. Invullen van de Job Matrix

De eerste stap bij het implementeren van Model Baarda is het invullen van de Job Matrix. Hiermee bepalen we per bedrijfsonderdeel wat het probleemoplossend vermogen is dat medewerkers nodig hebben om hun werk te doen. Belangrijk hierbij is om jezelf het volgende af te vragen: wat zijn de werkzaamheden waarvoor jouw klanten jou nodig hebben?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden komen de acht Baarda rollen om de hoek kijken. Deze rollen zijn zo bedacht dat ze voor vrijwel iedere organisatie ingevuld kunnen worden. Is het jouw organisatie gelukt om al jouw medewerkers volgens de Baarda rollen en het probleemoplossend vermogen in te delen? Dan kun je jezelf een vitale organisatie noemen.
Leiderschap | Clements

2. Vaststellen van de People Matrix

Zodra de Job Matrix is vastgesteld, is het tijd om samen om tafel te gaan voor de People Matrix. Tijdens deze stap wordt van alle medewerkers in jouw organisatie bepaald welke rol uit Model Baarda zij hebben. Hierbij gaat het vooral om gedrag dat hoort bij een bepaald probleemoplossend vermogen. De belangrijkste vraagstelling hierbij is: met welk type probleem voelt de medewerker zich prettig?

Is jouw organisatie al behoorlijk zelfsturend, dan vullen we de People Matrix uit met de medewerkers zelf of een afvaarding daarvan. Is dit in jouw organisatie nog lastig? Dan vullen we de People Matrix in met het management.
Beloningsbeleid | Clements

3. Uitvoeren van een beloningsanalyse

In deze stap ontwerpen we de vitale organisatie en stellen we een eerlijk en transparant beloningsbeleid op. Deze stap noemen we daarom de beloningsanalyse. Hierbij weergeven we alle salarissen in een puntenwolk ten opzichte van de BV Nederland. Dit doen we aan de hand van de Baarda Salary Standard, een jaarlijks onderzoek onder een groot aantal bedrijven. Zodra wij deze gegevens inzichtelijk hebben, stellen we de salarisschalen vast die passen bij de klantwaarde van jouw organisatie en stellen we een passend beloningsbeleid op.

Door tijdens het proces de ‘value for money’ te gebruiken, geven we je aan de hand van de rolniveaus inzicht in hoe jouw organisatie betaalt ten opzichte van de markt. Hiermee stellen we uiteindelijk vast of de rollen die jouw organisatie heeft ook betaald worden naar de klantwaarde waar jouw organisatie voor staat. Een krachtig stuurmiddel om de juiste mensen op de juiste plek te hebben.
Strategie | Clements

4. Krijg performance development op maat

Wij weten het al jaren: het salaris is geen motivator, maar wel een distractor. Dit betekent dat mensen nooit naar een organisatie komen voor het salaris, maar er uiteindelijk wel om weggaan. Uit onderzoek van de Society for Human Resource Management (SHRM) uit 2018 is namelijk gebleken dat mensen pas veranderen van baan wanneer zij er gemiddeld zo'n 15% tot 20% in salaris op vooruit gaan. Een kanttekening hierbij is wel dat het huidige salaris als eerlijk moet worden ervaren. Zodra dit het geval is bij jouw organisatie, dan worden hele andere factoren belangrijk voor jouw medewerkers. Hierbij gaat het vooral om meesterschap, autonomie en zingeving.

Houd ontwikkelingen bij in Proodoss

Nadat we het implementeren van Model Baarda hebben afgerond, krijg je toegang tot het performance development systeem Proodoss. Dit systeem biedt alle tools voor de ontwikkeling en beloning van medewerkers in één platform. De functieweging, beloning en ontwikkeling van jouw medewerkers worden hierop bijvoorbeeld bijgehouden. Het mooie van Proodoss is dat het geheel op maat, helemaal compleet en volledig transparant is. Hierdoor is het betaalbaar voor elke organisatie, ook de kleinere.
Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Krijg dé perfecte performance development cyclus

Heb je Model Baarda eenmaal succesvol geïmplementeerd bij jouw organisatie, dan heb je inzichtelijk wat jouw medewerkers kunnen, wat bij hen past en waar zij individueel gelukkig van worden. Dit is dan ook het perfecte moment om individueel in gesprek te gaan met jouw medewerkers over zijn of haar ontwikkeling. In de organisatiekunde noemt men dit de performance development. Hierdoor ontstaat er een performance development cyclus die past bij jullie cultuur, die gaat helpen bij de ontwikkeling van mensen en het behalen van de doelen. Bovendien wordt het inzichtelijk waar iedere medewerker zich nog in moet ontwikkelen om verder te groeien naar een andere functie. Op die manier ben je als organisatie klaar voor de toekomst!

Ontdek meer tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Model Baarda
usps
Meer dan 20 jaar ervaring
usps
Gecertificeerd Partner Bureau Baarda
usps
Eerlijk & transparant
Clements

Klanten aan het woord

 • Die flexibiliteit is erg prettig!
  quote links
  Clements heeft Innovatie nul13 op een professionele en pragmatische wijze begeleid bij de implementatie van het Baarda model. Vooraf was het te lopen traject duidelijk omschreven en gedurende het traject konden er -op ons verzoek- ook weer zijpaadjes bewandeld worden en extra vragen gesteld. 

  Het model wordt inzichtelijk gemaakt met veel praktijkvoorbeelden. In korte tijd is de Baarda-terminologie al behoorlijk ingebed in onze organisatie, zijn collega’s enthousiast over de inzet van dit model in onze organisatie en denken we steeds meer vanuit het Baarda-gedachtegoed.
  We zijn er nog niet, het blijft ontwikkelen, maar met de hulp van Clements kunnen we nu op eigen kracht verder.
  quote rechts
  Janine Boekelder Partner bij Innovatie nul13
 • Professionele begeleiding
  quote links
  Clements heeft ons bedrijf op professionele wijze begeleid bij de implementatie van het Baarda Performance Development systeem. Clements is een deskundig adviseur, rustig en vriendelijk. Ook in de toekomst kan hij ons blijven ondersteunen bij deze nieuwe manier van werken. Wat mij betreft een aanrader!
  quote rechts
  Arthur Weesie Directeur Qfact en Bouwmeesters
 • Deskundige en rustige uitleg
  quote links
  Clements, hartelijk dank voor de grote intensieve bijdrage die je hebt geleverd in dit spannende traject! Mede dankzij jouw deskundige, rustige uitleg is de uitrol goed geland.

  Dank, en graag tot ziens,
  quote rechts
  Ivo van Dijk Raad van Bestuur ONVZ
 • Succesvolle implementatie
  quote links
  Clements heeft met zijn kennis, expertise en vriendelijkheid een cruciale rol gespeel bij het succesvol implementeren van Model Baarda en het platform Proodoss dat daarbij ondersteuning biedt. Ook in de toekomst kan hij ons blijven ondersteunen bij deze nieuwe manier van werken.
  Wij kijken dankbaar terug op een fijne samenwerking en zijn klaar voor verdere groei en ontwikkeling!
  quote rechts
  Wendy Lesterhuis Management Team/ HR TriplePro Online Marketing
 • Waardevolle discussies
  quote links
  Clements heeft ons op een hele professionele en aangename wijze begeleid bij de implementatie van het Baarda model gekoppeld aan ons functiehuis, nieuw beloningsbeleid en performance development beleid.

  Hij weet het model op begrijpelijke wijze uit te leggen, vergezeld van sprekende praktijkvoorbeelden. Het is niet altijd eenvoudig om de verschuiving van het oude paradigma naar het nieuwe op een overtuigende manier over te brengen, maar Clements beheerst dit buitengewoon goed.

  Bovendien stimuleert hij waardevolle discussies binnen de groep over deze verschuiving en bevordert hij daarmee aanzienlijk enthousiasme en betrokkenheid. Mede dankzij zijn inzet hebben we bij CCS mooie mijlpalen weten te bereiken en daarmee een goede basis gelegd om een cultuur van continu ontwikkelen, eigenaarschap, samenwerken en wendbaarheid verder te versterken.
  quote rechts
  Marjolijn van der Linden Chief People Officer / CCS
 • Ik beveel Clements zeker aan
  quote links
  Clements heeft 365Werk geholpen met het implementeren van model Baarda. Met een concreet en pragmatisch plan (wat goed bij ons past) en met een mooie mix tussen wat vanuit zijn ervaring werkt maar ook open blijven staan voor maatwerk. Kortom ik beveel Clements zeker aan indien je benieuwd bent naar de mogelijkheden van model Baarda voor jouw organisatie.
  quote rechts
  Wies van 't Slot

Word een wendbare organisatie met
hulp van Clements!

Wil jij als organisatie sterker worden en de intrinsieke motivatie van je medewerkers succesvol inzetten voor het bereiken van je doelen? Dan is Clements jouw rots in de branding! Ik ben een organisatieadviseur met meer dan 20 jaar ervaring en heb een echte passie voor de menselijke factor. Dit betekent dat mijn aanpak altijd persoonlijk is.
Het is immers mijn overtuiging dat de beste resultaten voor klant en organisatie volgen als mensen doen waar zij het beste in zijn, worden uitgedaagd om te ontwikkelen en plezier hebben in wat ze doen. Niet voor niets zijn mijn kernwaarden eerlijkheid, uitdaging en samenwerking. Drinken wij binnenkort een kop koffie?
Clements logo
Menu
Nieuwsbrief

Proodoss | ClementsBureau Baarda | ClementsVan alle mensen thuis | Clements
TriplePro Online Marketing logo
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram